Afmetingen van de zonnebril

Gepolariseerde glazen

Afwerking van de glazen

Kleuren van de glazen

Materiaal van de glazen

Vormen van montuur

Materiaal van montuur

Tips and Tricks

De geschikte maat zonnebril vinden
Bij het vinden van de perfecte zonnebril is het belangrijk om de geschikte maat zonnebril uit te kiezen. De maat van een zonnebril hangt van verschillende factoren af: de breedte van de glazen, de breedte van de neusbrug, de lengte van de pootjes en de grootte van het montuur zelf.

Glazen
De glazen van een zonnebril worden gekenmerkt door een lensbreedte en lenshoogte. Met de breedte van de glazen wordt in de meeste gevallen de maat van de zonnebril aangeduid. De verschillende maten waarin een zonnebril te verkrijgen is verschilt daarbij per merk zonnebril. Zo vind je bij Ray-Ban bijvoorbeeld verschillende maten per model, terwijl Michael Kors vaak een universele maat per model maakt.

De maat van de zonnebrilglazen wordt in bijna alle gevallen aangegeven per glas in millimeters. Kom je een zonnebril tegen in de maat 51? Dan betekent dit dat elke lens of elk glas een maximale breedte heeft van 51 millimeter.

Neusbrug
De neusbrug is de afstand tussen twee zonnebrilglazen in. Wanneer je een zonnebril uitkiest is het, naast de lensbreedte, ook verstandig om te kijken of een zonnebril een smalle of juist brede neusbrug heeft. Heb je bijvoorbeeld een smalle neus of staan je ogen dicht bij elkaar? Dan is een zonnebril met een neusbrug van 14 tot 19 millimeter waarschijnlijk een goede keus. Heb je een bredere neus? Dan kun je beter kiezen voor een bredere neusbrug van 19 tot 22 millimeter, zodat de zonnebril niet afknelt wanneer je deze draagt. Wanneer je kiest voor een zonnebril met een verstelbare neusbrug, dan kun je de zonnebril natuurlijk gemakkelijk aanpassen naar jouw eigen draagcomfort.