De iconische Ray-Ban Wayfarer

Ray-Ban: het verhaal van de iconische Ray-Ban Wayfarer
Redactie Zonnebrillen.com

Redactie Zonnebrillen.com

Zonnebrillen zijn de perfecte fashion items om jouw statement te maken. Inspireer, creëer en blijf op de hoogte van de nieuwste trends met de zonnebrillen stories. 

Het verhaal van de iconische Ray-Ban Wayfarer 

 

Ray-Ban is een merk dat internationaal bekend en populair is geworden en niet meer weg te denken is uit het straatbeeld. Overal kun je een stijlvolle Ray-Ban zonnebril vinden. Het succesverhaal van Ray-Ban begon in 1937, en al meer dan 80 jaar biedt het merk modieuze eyewear aan om te dragen. Tegenwoordig is het moeilijk voor te stellen dat er een wereld bestaat zonder de iconische Ray-Ban zonnebrillen.


Het ontstaan van Ray-Ban


Terug in de jaren dertig hadden Amerikaanse piloten van de luchtmacht moeite met het felle zonlicht dat hen tijdens het vliegen hinderde. Ze hadden geen goede bescherming voor hun ogen tegen het zonlicht en de uv-straling, wat leidde tot hoofdpijn en andere klachten. Het was toen dat luitenant-generaal John MacCready het Amerikaanse bedrijf Bausch & Lomb verzocht om een geschikte zonnebril te ontwerpen voor zijn piloten. En zo werd de Ray-Ban Aviator geboren. Met zijn grote en lichte druppelvormige glazen, ontworpen om het hele gezichtsveld van de drager te beschermen, was deze zonnebril meteen een hit bij piloten. Maar het was pas na de Tweede Wereldoorlog dat de Ray-Ban Aviator zich ontwikkelde tot een stijlicoon. Mensen wilden deze iconische zonnebril dragen, en zo werd het een modeaccessoire dat niet alleen functioneel was, maar ook een statement maakte.


Stijlicoon: Ray-Ban Wayfarer


Het Ray-Ban Wayfarer model kwam in de jaren vijftig op de markt. Ook dit model was in een korte tijd erg populair en veranderde in een icoon. In die tijd was een metalen montuur een trend en erg gewild. Maar Ray-Ban besloot om een andere richting in te slaan met de Wayfarer en introduceerde een kunststof montuur. En dat bleek een schot in de roos te zijn. Het vierkante, naar voren gebogen ontwerp was edgy en gedurfd - precies wat mensen wilden. Tijdens de productie van de Wayfarer ontstond ook de bekende G-15 lenzen. Deze lenzen laten 15% van het licht door en de rest wordt geblokkeerd. De G-15 lenzen zijn nog steeds erg populair en worden ook nog steeds gebruikt. 

Niet veel later kreeg de Ray-Ban Wayfarer een rol in Hollywood en vele beroemdheden werden regelmatig gezien met de zonnebril. In 1955 droeg James Dean de Wayfarer in de film ‘’Rebel Without a Cause’’. De jonge acteur belichaamde de opstandige jeugd en daardoor werd ook dit Ray-Ban model het symbool van een nieuwe generatie rebelse jeugd. Een jaar later werd de Wayfarer ook een geliefde zonnebril onder vrouwen toen Audrey Hepburn hem droeg in de iconische film "Breakfast at Tiffany's". De zonnebril gaf Hepburn's personage, Holly Golightly, een air van elegantie en mysterie.

Eind jaren tachtig kwam de film The Blues Brothers uit waarin de hoofdrolspelers ook de Ray-Ban Wayfarer dragen. Sindsdien is de Ray-Ban Wayfarer niet meer weg te denken uit de modewereld en heeft hij talloze updates en heruitgaven gekend. 


Ray-Ban Wayfarer door de jaren heen


De eerste Wayfarer kwam in 1952 op de markt en nu in 2023 is deze zonnebril nog steeds een van de bestsellers. Deze populaire zonnebril verveeld nooit! De Original Wayfarer bestaat inmiddels uit verschillende kleurencombinaties en met verschillende type glazen. Naast deze klassieke Wayfarer heb je ook de Ray-Ban New Wayfarer die in 2001 door het merk op de markt is gebracht. Dit model heeft een slanker en minder hoekig ontwerp dan de Original Wayfarer. Voor een wat subtielere look is de New Wayfarer perfect! 

Een aantal jaar na de lancering van de New Wayfarer bracht Ray-Ban de vouwbare variant van de Original Wayfarer op de markt: Ray-Ban Wayfarer Folding. De naam verklapt het al een beetje, maar dit model kan je nog kleiner opvouwen dankzij de scharnieren bij de neusbrug en de pootjes. Daarnaast bestaat er ook een Ray-Ban Wayfarer Ease. Dit model is bijna hetzelfde als de Original, alleen zonder dat het montuur schuin naar voren staat. De Ray-Ban Wayfarer Liteforce is een variant met een dunner en lichter montuur voor een stijlvolle look. Na meer dan 80 jaar zijn er verschillende varianten op de klassieker in leven gebracht. En er komt nog geen einde aan! 


Ray-Ban Mega Wayfarer


De nieuwste editie van de Wayfarer-familie is de Ray-Ban Mega Wayfarer. De klassieke Wayfarer is een nieuw jasje gestoken en omgetoverd tot een nieuw icoon. Een stijlvolle zonnebril met een robuust montuur met verfijnde details, zoals het merklogo op de grotere brillenpootjes. De langwerpige metalen details, die bij de Original Wayfarer te zien zijn op de voorzijde van het montuur, zijn vervangen door een subtieler kenmerk. Ook met de Mega Wayfarer is jouw look altijd stijlvol - dat kan niet anders! De Ray-Ban Mega Wayfarer is net als zijn voorgangers verkrijgbaar in verschillende kleurcombinaties en type glazen. 

Met een uitgebreide Wayfarer-collectie van Ray-Ban is er genoeg keuze voor een stijlvolle zonnebril. Voor elke persoon is er een perfect Ray-Ban Wayfarer model. Het verhaal van de Ray-Ban Wayfarer begon tientallen jaren geleden en gaat nog steeds verder… 

Ray-Ban Mega WayfarerRay-Ban Mega Wayfarer

Geschreven : Manisha Goerdin