Iconisch Erfgoed: de Versace Medusa Biggie

Iconisch Erfgoed: de Versace Medusa Biggie
Redactie Zonnebrillen.com

Redactie Zonnebrillen.com

Zonnebrillen zijn de perfecte fashion items om jouw statement te maken. Inspireer, creëer en blijf op de hoogte van de nieuwste trends met de zonnebrillen stories. 

Iconisch Erfgoed: de Versace Medusa Biggie

We zien ze steeds vaker: items van decennia terug die een comeback maken en de cultstatus bereiken. Versace's Medusa Biggie zonnebril is er ook zo een en kan bijna niet onopgemerkt zijn gebleven. Artiesten, topmodellen, fashionistas, influencers -zonder Medusa als main accessoire heb je toch even het gevoel de boot te hebben gemist. Wat maakt juist deze bril zo iconisch?


Mythische Medusa…


Medusa is een figuur uit de Griekse mythologie. Het verhaal is -zoals vaker in de mythologie- niet zo gezellig want de dame wiens schoonheid gehele legers liet verstenen werd onthoofd en door de jaloerse Athena, godin van (onder andere) oorlog, vrede en wijsheid, op een schild geplaatst om haar vijanden te weren. Mythes zijn echter complexe, fantasierijke verhalen waar een achterliggende boodschap in schuilt. In het geval van Medusa gaat het over triomf en tragedie. Medusa wordt verbeeld als een hoofd met kronkelende slangen en is een belangrijk element in de kunst van de klassieke oudheid, maar ze is ook onderdeel van de Siciliaanse vlag én het logo van het Italiaanse modehuis Versace.

Toen de hiphop-cultuur almaar groter werd en in de 90s rappers uitgroeiden tot wereldsterren, was streetwear goed en wel geïntegreerd als modestijl. Ondertussen maakte ook de invloed van de surf- en skatecultuur uit LA het fenomeen streetwear compleet.

Om je even helemaal onder te dompelen in hiphop en streetwear zitten de docuseries Rapture en Hip-Hop Evolution bomvol inspiratie!


Versace X Medusa


Medusa werd niet voor niets door Gianni Versace, oprichter van het naar zichzelf vernoemde modehuis, gekozen. Gianni groeide met zijn broer en zussen op in de Zuid-Italiaanse streek Calabrië. Een streek waar in de 8e eeuw voor Christus veel Grieken koloniseerden en zich vestigden en de Griekse invloed in de geschiedenis, architectuur en cultuur van de regio aanwezig is. Als kind speelden de Versace's tussen de Griekse ruïnes, een dierbare herinnering die ertoe leidde Medusa in de vorm van een medaillon als logo voor het familiebedrijf in te zetten. 


Logomania


Versace was er niet vies van veelvuldig gebruik te maken van zijn eigen logo in ontwerpen. Door Medusa te verwerken in prints, versieringen en accessoires werd het merk herkenbaar voor iedereen. Je kunt wel stellen dat Versace de aanstichter is geweest van de Logomania-trend in de 80s en 90s. Logo's waren een duiding van luxe en welvaart; high fashion merken introduceerden het monogram (herhaling van het logo als all-over print) waar hele collecties omheen werden gebouwd en waar een aantal bekende modehuizen vandaag de dag nog steeds hun populariteit aan ontlenen.


Medusa Biggie


Een zonnebril is een van de voornaamste items om een logo mooi in te verwerken, iedereen ziet gelijk welk merk je draagt. De hip-hop cultuur heeft logomania al vanaf het begin omarmd en een hip-hop icoon die maar al te graag de opvallende monturen met Medusa-medaillon van Versace droeg, was The Notorious B.I.G. aka Biggie Smalls. Reden genoeg om het fraaie montuur naar hem te vernoemen. Zijn hip-hop collega's vallen massaal voor de charme van de Medusa Biggie en willen daar ook best een rap -sterker nog, een hele track!- aan wagen. Zo bracht Migos een ode aan het merk, met jawel, de hoofdrol voor Medusa, te lezen uit een greep van de lyrics:

 

Versace, Versace

Medusa head on me like I'm 'Luminati

I know that you like it

 

Come in my room, my sheet Versace

When I go to sleep, I dream Versace

Medusa, Medusa, Medusa

King of Versace, Medusa my wifey

My car is Versace, I got stripes on my Mazi

 

Maar ook onze Nederlandse rapper Hef is fan van de zonnebril en gaat de deur op een zonnige dag niet uit zonder zijn Medusa. Hij maakte zelfs een Unboxing video met de lievelingsbril van zijn idool in de hoofdrol.

 


Bigger, bolder: Biggie!


De Medusa Biggie zonnebril is er inmiddels in tal van varianten en blijft zich vernieuwen. 

Het klassieke, unisex zwarte model, Biggie's favoriet, roept de weelderige lifestyle van het hip-hop icoon op met een vierkant montuur en afgevlakte hoeken en de brede veren versierd met het goudkleurige Medusa medaillon. Deze is nu ook uitgevoerd in gedurfde kleuren als neon groen, geel en roze.

 

Voor de ladylike versie van de Biggie heeft het montuur een transparante cat-eye make-over gekregen, verkrijgbaar in rosé, goud, zilver en zwart. Een derde variant voor de heren is voorzien van een brow bar als stoere toevoeging. 

Medusa heeft ons betoverd, of zoals Biggie het bezong:

"Biggie, Biggie, Biggie, can't you see?

Sometimes your words just hypnotize me

And I just love your flashy ways

Guess that's why they broke, and you're so paid (uh)"