• Klantenservice
  • Contact

Hef presenteert de retro-versie van Biggie's iconische zonnebril

“I can fill ya wit' real millionaire shit / Escargot, my car go, one sixty, swiftly / Wreck it buy a new one / Your crew run run run, your crew run run...” Hiphopfans zien bij het lezen van die vier zinnen meteen een legendarisch beeld voor zich. The Notorious B.I.G. in de videoclip van zijn grote hit Hypnotize. Zittend, op de passagierstoel van een cabriolet, terwijl hij noodgedwongen achteruit-rijdend het stuur overneemt van -toen nog- Puff Daddy. Wat vooral opvalt; de goudglimmende Medusa-medaillons die de brede poten van zijn Versace-zonnebril accentueren. Wie anders dan Nederlands' allervieste rapper en groot Biggie-fan Hef kan de retro-versie van die zonnebril unboxen?

Naast van zijn gevatte woordenschat, scherpe lyrische raps en innovatieve flow, maakte Christopher Wallace, alias de legendarische rapper The Notorious B.I.G., ook furore op het gebied van mode. Zo was hij veelvuldig te zien in COOGI-sweaters en droeg hij tijdens videoclips, interviews én optredens zijn inmiddels iconische zonnebril. Vertaal dat naar Nederland, vervang de luxe cabrio met een huurbak, ruil de sweater in voor slippers en je komt uit bij een op kleinere schaal minstens zo invloedrijke mc: Julliard 'Hef' Frans.

Biggie van de buitenwijk

Hij groeide net als Biggie op in een buitenwijk van een grote stad. Hoogvliet kun je met recht het Brooklyn van Rotterdam noemen. Net als zijn grote idool droomde hij, al hustlend op straat, ervan om het te maken in de muziek. Aanvankelijk is dat een behoorlijke investering waar niet de financiële middelen voor terugkomen, maar Hef knokte door. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de volgende generaties. “We moeten laten zien dat we dingen kunnen”, zei hij in een interview in 2019. “We kunnen ervoor zorgen dat onze kids uit de criminaliteit blijven.”  Dat doet hij onder meer door een voorbeeld te zijn, en zichtbaar te blijven. Iedere winter komt hij met een nieuw album. In 2019 bracht hij er zelfs twee in één kalenderjaar uit: Koud en Tranen. Deze winter verscheen de opvolger van dat tweeluik; Rook. Die onbedwingbare lust om te werken zat er ook in bij Biggie. “Ik zit elke dag in de studio”, vertelde de legende voor de camera van het Nederlandse The Pitch in 1996. “Ik speel alleen shows in het weekend, en als ik dan thuiskom, duik ik direct weer de studio in.”


“Elk album moet beter zijn dan het vorige,”


The Notorious B.I.G. deed die uitspraak achter de coulissen van zijn enige optreden ooit op Nederlandse bodem; in De Kuip te Rotterdam. Niet toevallig de nieuwe thuisstad van Hef, en daardoor ook niet toevallig de thuishaven van zijn favoriete voetbalclub. “Elk album moet beter zijn dan het vorige,” voegde Biggie Smalls eraan toe, terwijl hij zijn postuum verschenen album 'Life After Death' -inclusief titel- aankondigde. Die laatste uitspraak lijkt ook de rode draad te zijn die door de carrière van Hef loopt. Hef observeert en innoveert, en weet al ruim twaalf jaar zowel een nieuw publiek aan te boren als fans van het eerste uur tevreden te houden. Zijn rapstijl is aangescherpt, maar de aanpak is onveranderd. Toch is er in de loop van de jaren een nieuw onderwerp zijn raps ingeslopen: zijn dochter. Met de naam Brooklyn geeft hij niet alleen een eerbetoon aan Biggie, maar ook aan diens woonplaats. Net als Hoogvliet bij Hef zelf, zijn die twee onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Hef eerde Biggie al vaak genoeg in zijn carrière. Zo rapte hij al eens op diens klassieker Kick In The Door tijdens een 101 Barz-sessie en rapte hij vaak genoeg over hem: “Ik draai graag dikke, pomp Sean P / Die oude shit van 50 of m'n nigga Biggie”, klonk het al op Hefvermogen in 2009. En een aantal jaar later op zijn EP 'Zes En Een Half': “Net als Biggie is het allemaal voor Brooklyn!” De beeltenis van zijn idool staat zelfs met inkt vereeuwigd op zijn huid. Daarover zei hij in 2012: “Ik ben rapper, hij is de koning. Als je rapper bent, moet je respect geven aan Biggie, hij is de kaolo baas! Als ik opneem, doe ik vaak mijn shirt uit en kijk ik even naar mijn Biggie-tattoo. Daarna is het dan gelijk: ’Let’s go…’” Een iconische foto van Biggie met een kroon op zijn hoofd prijkt als tattoo op zijn bovenarm.


"Hij is makkelijk te combineren met veel kleding”


Een andere iconische foto is het beeld van Biggie in een COOGI-kabeltui, met zijn flitsende Versace-zonnebril. Voor Zonnebrillen.com wilde Hef uiteraard even in de huid van Biggie kruipen, om dat beeld opnieuw te creëren. “Biggie heeft een hele hoop classic foto's gemaakt terwijl hij deze bril op had”, vertelt hij. De Versace 'Medusa Biggie'-zonnebril is voor de retro-versie in een nieuw jasje gestoken. De ronde vormen zijn verdwenen en hebben plaats gemaakt voor een zeshoekig model. “Als je kijkt naar de voorkant, is het een 'rustige' bril, die je overal bij kunt dragen. Hij is makkelijk te combineren met veel kleding”, vindt Hef. “Maar van de zijkant, lijkt het alsof je money hebt”, lacht de rapper uit Hoogvliet. Hij heeft het uiteraard over het onmisbare gouden Medusa-medaillon aan elke kant, die de wijlen Bad Boy-mc zo beroemd had gemaakt.

Ironisch, omdat Medusa volgens de Griekse mythologie woonde in een land waar de zon nooit scheen. Volgens de mythe kon zij daardoor haar schoonheid nimmer laten zien. Tegenwoordig schijnt de zon in zowel Brooklyn als in Rotterdam, over de carrières van zowel Biggie als Hef.