• Merken
  • Nieuw
  • Black Friday Follow up -20%

Fietsbrillen

Fietsbrillen zijn een onmisbare accessoire voor iedere wielrenner. Niet alleen als je tijdens zonnige dagen langdurig op de fiets zit, maar ook laat op de dag en tijdens de herfst en winter worden je ogen blootgesteld aan schadelijke UV-straling. Naast fel zonlicht beschermt je fietsbril je ogen ook tegen opvliegend stof, scherpe wind, takken, bladeren en insecten.

Waar moet je op letten bij het kopen van een fietsbril?

Alle fietsbrillen die je op deze pagina ziet zijn voorgeselecteerd op sport-specifiek design. Dat wil zeggen dat deze zonnebrillen speciaal zijn ontworpen voor wielrenners. De allerbelangrijkste factor voor iedere wielrenner is UVA- en UVB-bescherming. Daarnaast is het ook van belang dat de zonnebril langdurig comfort biedt, en goed geventileerd is om condens tegen te gaan. Ook het kiezen van de juiste lenstint kan bijdragen aan je sportprestaties.

Fietsbrillen: UV Bescherming

UV bescherming is van groot belang bij het wielrenner, en daarom bieden alle fietsbrillen op deze pagina volledige UVA- en UVB-bescherming. Tijdens het wielrennen breng je lange periodes buiten door, zowel tijdens evenementen als tijdens je training. Zelfs als je ogen korte tijd worden blootgesteld aan fel zonlicht kan dit fotokeratitis of lasoog veroorzaken - een pijnlijke vorm van hoornvliesontsteking. Investeer daarom in goede bescherming voor je ogen!

Fietsbrillen: Veiligheid en Comfort

Als je meedoet aan een race is het zeer verstandig om een bril met stootvaste lenzen te kiezen. Ook het montuur moet klappen en vallen kunnen weerstaan. Denk bijvoorbeeld aan een montuur met veren die los kunnen klikken als het montuur onder teveel druk komt te staan.

Kies een fietsbril die is gemaakt van een licht materiaal. Een (verwijderbare) sweatbar helpt het zweet uit je ogen te houden. Verstelbare onderdelen en steunkussentjes van rubber bieden meer comfort. Een antifog coating en goede ventilatie werken samen om condens te voorkomen.

Fietsbrillen: Lenstint

De kleur van je lenzen heeft ook invloed op je prestaties. Hier is een kort overzicht van de voordelen van bepaalde lenskleuren en afwerkingen:

Donkere tinten zoals donkerblauw, grijs, groen, en bruin zijn zeer geschikt voor fel zonlicht omdat ze doorgaans een hogere CE-categorie filter hebben - meestal CE 3 of 4, de hoogste filtercategorieën.

Lichtere tinten zoals lichtblauw, geel, goud, en oranje zijn vooral geschikt voor het wielrennen bij minder fel licht. Gele en oranje lenzen verhogen het contrast, waardoor je bij weinig licht diepte beter kunt inschatten.

Spiegellenzen filteren extra licht weg, en een deel van het licht dat gereflecteerd wordt door bijvoorbeeld metaal, glas, of water. Dit maakt getinte spiegellenzen net iets effectiever.

Gepolariseerde lenzen zijn speciaal gemaakt om gereflecteerd (gepolariseerd) licht en felle schitteringen weg te filteren, en doen dit veel effectiever dan niet-gepolariseerde spiegellenzen. Ideaal voor op de weg, waar gepolariseerd licht dat door het asfalt wordt gereflecteerd hoofdpijn en oogirritatie kan veroorzaken.

Fotochromische lenzen kleuren mee met het zonlicht. De lens wordt automatisch lichter wanneer er weinig zonlicht is, en donkerder wanneer het licht feller wordt. Met een fotochromische lens hoef je dus niet van zonnebril te wisselen wanneer het weer wisselvallig is, of je als je een lange fietstocht maakt.

We can't find products matching the selection.