Skibrillen en snow goggles

Ga je op skivakantie? Vergeet dan vooral je goggles niet! Op deze pagina vind je al onze snow goggles bij elkaar. Je kunt hier ook advies lezen over het kiezen van een skibril die goed bij je past. Lees hier alles wat je moet weten over de pasvorm, het type lenzen, en hoe je goggles kunnen bijdragen aan je veiligheid op de piste.

Weet je al precies wat je zoekt? Gebruik dan onze filters om te zoeken op merk, kleur, maat, en allerlei andere belangrijke kenmerken.

Welke skibril is mijn maat?

De meeste skibrillen zijn unisex, en de medium maat past over het algemeen goed bij zowel mannen als vrouwen omdat je de hoofdband breed kunt verstellen. Weet je echter dat je hoofd groter of kleiner is dan gemiddeld, neem dit dan mee in je keuze en zoek met onze filters op een maat small of large. Om je te helpen de beste keuze te maken beschrijven we al onze producten in detail. Als een model bijzonder groot of klein valt, vermelden we dit ook duidelijk in de productomschrijving.

Enkele modellen zijn specifiek voor vrouwen gemaakt. Deze goggles hebben over het algemeen een heel vrouwelijk ontwerp en een iets kleinere pasvorm. Zo is er bijvoorbeeld een serie met Swarovski kristallen versierde Jimmy Crystal goggles, of de Oakley Stockholm met een speciaal op vrouwen afgestemde pasvorm.

Welke goggles past mijn kind?

Vooral de ogen van jonge kinderen zijn extra gevoelig voor UV straling en schadelijk blauw licht (HEV). Bovendien willen kinderen ook nog wel eens onverwachts linke dingen doen, tegen elkaar opbotsen, of de skistokken in de rondte zwaaien. Investeer je voor jezelf in een goed paar goggles, vergeet dan niet hetzelfde te doen voor je kinderen.

Wat goggles betreft gaan kinderen over het algemeen zo rond de leeftijd 12-13 over op een volwassen maat. De Oakley O2 XS en XS O Frame zijn net een slagje kleiner dan een normale volwassen maat, en overbruggen deze stap voor kinderen en tieners. Andere modellen, zoals de Sinner Toxic S zijn geschikt voor kinderen van 6 tot 11, terwijl de Sinner Chameleon en Mighty modellen juist geschikt zijn voor de allerkleinste wintersporters van 3 tot 8.

Voor elke kindergoggle geven we een schatting van de juiste leeftijd aan. Ook hier geldt: weet je dat je kind iets groter of kleiner is dan zijn of haar leeftijdsgenootjes, neem dit mee in je keuze.

Lenzen ter bescherming van je ogen

De lenzen van je skibril beschermen je ogen tegen schadelijke UV- en High-Enegry Visible (HEV) straling. Vooral hoog in de bergen is deze straling intenser en krijg je er dus sneller last van. Bovendien wordt het zonlicht ook nog eens gereflecteerd door de sneeuw. Dit licht kan zo fel zijn dat je er zonder oogbescherming heftige hoofdpijn en zelfs sneeuwblindheid van kunt krijgen!

Bovendien beschermt je lens je ogen tegen sneeuw en ijs, en tegen vallen en klappen. Het kan zomaar gebeuren dat je per ongeluk een skistok tegen je goggle krijgt, of er zwiept er een tak tegen je gezicht als je een stukje off-piste gaat. Met een stevige goggle voorkom je dat zo’n ongelukje permanente schade achterlaat. De skibrillen van Oakley zijn bijvoorbeeld speciaal getest om keiharde klappen te verdragen zonder te breken. Zelfs puntige voorwerpen komen er niet doorheen!

Welke lenzen bieden het beste zicht op de piste?

Over het algemeen zijn er twee hoofdtypes lenzen: platte cylindrische lenzen en bolle sferische lenzen. Cylindrische lenzen zijn over de breedte van je gezicht gebogen, maar verder is het oppervlak van de lens vlak. Deze lenzen zijn kwalitatief iets minder, en daarom ook iets goedkoper. Met een platte, cylindrische lens is op zich niets mis als je het skiën of snowboarden een keertje wilt uitproberen. Het is echter geen performance lens, en dat merk je. Cylindrische lenzen verbuigen het licht enigszins, waardoor je zicht minder scherp is en afstanden iets vertekend raken.

Sferische lenzen zijn doorgaans een tikje duurder, en de kwaliteit ligt merkbaar hoger. Als je deze lenzen van de zijkant bekijkt zie je dat ze iets bol staan. Dit zorgt voor een breder zicht op de piste. Met een sferische lens zie je dus meer om je heen, en ook je neerwaartse zicht is beter. Sferische lenzen bieden veel scherper en nauwkeuriger zicht. Wil je op de piste voor niemand onderdoen en het beste uit jezelf halen, dan kies je voor een sferische lens.

Lenskleur

Goggles en skibrillen zijn beschikbaar met allerlei verschillende lenstinten. Welke is nu het beste? Bij een aantal goggles in onze collectie krijg je standaard een extra lens die je gemakkelijk kunt verwisselen. Dit is omdat niet iedere lenstint even geschikt is in verschillende licht- en weersomstandigheden.

Oranje en rode lenzen zijn de beste allround lenzen. Als je maar één lenstint kunt kiezen is dit in de meeste gevallen de beste keuze. Deze lenzen zijn geschikt voor fel en minder fel licht, en verhogen contrast zodat je diepte beter kunt inschatten.

Bij zeer fel licht zijn zwarte en grijze lenzen ideaal, omdat ze doorgaans meer licht wegfilteren. Is het juist minder licht door mist of bewolking, dan is een bruine of goudkleurige lens een betere keuze. Roze lenzen bieden doorgaans niet genoeg bescherming tegen fel licht, maar is al laat op de dag of sta je onder kunstmatig licht op de piste, dan is een roze lens ideaal.

Ik draag een bril op sterkte, wat nu?

Draag je een bril op sterkte? Veel merken bieden zogenaamde OTG modellen. OTG staat voor Over The Glasses. Deze goggles zijn iets ruimer en hebben kleine uitsparingen aan de binnenkant zodat je bril er gemakkelijk en comfortabel onder past. Voor andere goggles kun je ook bijvoorbeeld een performance insert kopen. Deze laat je door je eigen opticiën op maat slijpen en klik je vervolgens vast aan de binnenkant van je goggles. Zo is er bijvoorbeeld de RXO Performance Insert™ voor Adidas goggles.

Kan ik een helm bij mijn goggles dragen

Voor extra veiligheid is een helm altijd prettig, maar deze moet wel goed aansluiten op je goggles. Merken zoals Oakley en Adidas passen goed onder de meeste helmen. Sommige monturen van Adidas bestaan zelfs uit twee delen, waarbij de bredere bovenzijde zeer buigbaar is en onder vrijwel elke helm past. Voor andere merken adviseren we de goggle voor de zekerheid te combineren met een helm van het hetzelfde merk. Wanneer een goggle nadrukkelijk helmet compatible is vermelden we dit natuurlijk ook duidelijk in de productomschrijving.

Lees meer...

Alle 27 modellen

27 artikelen

Artikelen 1 tot 27 van 27 in totaal