• Merken
  • Nieuw
  • Winter Sale -20%

Tips & tricks

Hoe kan ik het best mijn zonnebril schoonmaken?
Een zonnebril is een investering, daarom wil je hem het liefst zo lang mogelijk mooi en schoonhouden. Tijdens het schoonmaken van je zonnebril is het van belang dat je geen krassen veroorzaakt door bijvoorbeeld vuil of zandkorrels.

Onze tips:

  • Reinig je zonnebril met lauw water;
  • Spuit een beetje brillenspray op je bril;
  • Maak je bril met een brillendoekje schoon.

Dit moet je niet doen: vermijd oplosmiddelen en alcohol en gebruik geen vieze doek of schuurspons. Hierdoor kun je de eigenschappen van het filter aantasten en breng je schade toe aan je zonnebril en dit wil je juist niet.

 

Welke zonnebril is geschikt voor welke activiteit?

Autorijden
Wil je een zonnebril voor tijdens het autorijden? Dan raden wij een zonnebril aan met een beschermingscategorie 1, 2 of 3. Categorie 4 is te donker om veilig te rijden. Ook zonnebrillen met fotochromatische lenzen zijn niet veilig om auto mee te rijden. De voorruit van je auto houdt een deel van het uv-licht tegen. De lens wordt hierdoor minder donker en houdt het felle licht niet helemaal tegen. De fotochromatische lenzen hebben ook tijd nodig om weer lichter van kleur te worden.

Omdat de lenzen erg langzaam van kleur veranderen, zijn deze lenzen niet geschikt voor autorijden - vooral niet in een tunnel. Een voorbeeld van een zonnebril met fotochromatische lenzen is de Ray-Ban Aviator Large Metal RB3025 90644C.

Gepolariseerde zonnebrillen zijn wel geschikt voor autorijden. Het is zeker aan te raden als je veel op de weg bent. Gepolariseerde lenzen hebben een speciale coating die de schitteringen absorbeert. De schitteringen en weerkaatsingen worden hierdoor tegengehouden. Deze lenzen beschermen je ogen en je zicht.

Sporten
Op zee of in de bergen is een zonnebril met fotochromatische glazen niet geschikt. De fotochromatische lenzen hebben ook tijd nodig om weer lichter van kleur te worden. Omdat de lenzen traag van kleur veranderen, zijn deze lenzen niet geschikt voor wisselende lichtomstandigheden. Categorie 4 is aan te raden voor wintersport.