Hoe onderhoud je een zonnebril?

Spannend! Je hebt net die ene zonnebril gekocht waar je lang naar hebt verlangd. Alleen wat moet je nu doen om zo lang mogelijk plezier te hebben van jouw zonnebril? Hoe bescherm je hem tegen krassen, vuil en verkleuringen? Om ervoor te zorgen dat jouw zonnebril jarenlang meegaat, hebben wij enkele tips op een rijtje gezet over hoe je het beste jouw zonnebril kan onderhouden.

Onderhoud van het montuur & de glazen

Je kent het waarschijnlijk wel; je gaat naar het strand en pakt jouw favoriete zonnebril uit de tas, maar net als je hem op wilt zetten, glipt hij uit je handen in het zand. Vervelende zandkorrels of viezigheid blijven hierdoor aan het glas plakken. Naast zand van het strand, kan de zonnebril door hem continue op en af te zetten of in het haar te schuiven onder de vervelende vingerafdrukken of zonnebrandcrème komen te zitten. Na zo'n dag intensief gebruik te maken van jouw zonnebril, is het belangrijk om het montuur en de glazen schoon te maken. Vingerafdrukken, huidresten en huidzuren die na een dag achterblijven, kunnen de beschermlaag van de zonnebril aantasten.

Onderhoud van het montuur

Het is belangrijk om goed om te gaan met het montuur. Door het montuur op de juiste wijze te behandelen, blijft hij lang mooi en kan je er lang van genieten.

 • Zet de bril altijd met twee handen op en af. Dit voorkomt vervorming van het montuur. Wanneer je de bril met één hand afzet, is de kans groot dat de bril scheef komt te staan, waardoor de bril minder lekker zit.
 • Zit de zonnebril niet meer zo lekker of is hij verbogen? Buig hem niet zelf terug, maar laat hem verstellen bij een opticien. Zij hebben de juiste instrumenten om hem weer naar jouw hoofd te vormen.
 • Draag je de bril niet meer? Vouw hem dan in om te zien of de veren (de brillenpoten) nog goed sluiten. 
 • Spoel de bril regelmatig af met lauwwarm water. Het montuur is voortdurend in contact met de huid. Huidzuur tast niet alleen de glazen, maar ook het montuur aan.

Schoonmaken van de zonnebrilglazen

Naast het montuur zijn de glazen net zo belangrijk om goed onder handen te nemen. Om de glazen van je zonnebril weer te laten glimmen, check dan de onderstaande tips:

 • Begin altijd met je zonnebril reinigen onder lauwwarm water. Hiermee spoel je het grove zand en vuil weg zonder de bril te beschadigen.
 • Laat de bril op een natuurlijke wijze opdrogen.
 • Gebruik een speciale brillenspray om de glazen van je zonnebril schoon te maken. Gebruik dus geen glasreiniger of schoonmaakmiddelen. Deze middelen kunnen de beschermlaag van het glas en montuur aantasten. Het is dus belangrijk om een spray te gebruiken die hier speciaal voor gemaakt is.
 • Maak vervolgens de bril schoon met het meegeleverde microvezel brillendoekje. Mocht je geen brillendoekje hebben, twijfel niet om deze aan te schaffen. Kleding of keukenpapier laat vezels en stofdeeltjes achter die krassen veroorzaken en de beschermlaag van jouw bril aantast.

Herhalen van de stappen voor beter resultaat

Het verwijderen van vettige substanties is lastig, maar door het bovenstaande plan twee à drie keer te herhalen, is de kans groot dat je hem weer vetvrij krijgt. Mocht er toch een vervelend vuiltje of zandkorreltje achterblijven, dan kun je bij jouw opticien wellicht de zonnebril grondig laten reinigen, zodat hij er weer als nieuw uitziet.

Let op het volgende:

onderhoud van zonnebrilonderhoud van zonnebril
 • Voorkom extreme temperatuurwisselingen, zoals in de sauna of op het dashboard van je auto. Tijdens een mooie zomerdag kan de temperatuur in de auto aardig oplopen, waardoor de glazen en het montuur kunnen vervormen en barsten in de coating van de glazen kunnen ontstaan.
 • Leg de bril nooit met de glazen naar beneden op een oppervlakte, want door het verschuiven van de bril kunnen er krassen ontstaan.
 • Vermijd oplosmiddelen en alcohol en gebruik geen vieze doek of schuurspons. Agressieve stoffen zoals aceton, ammonia, ether, lijm, parfum, haarspray, huishoudelijke schoonmaakmiddelen en insecticiden beschadigen permanent de coating van de zonnebrilglazen.
 • Maak je bril niet schoon met een theedoek, keuken- of toiletpapier. Deze producten zijn te ruw en beschadigen de glazen.

Tips & Tricks

Slijtage van een zonnebril ga je niet tegen, maar met deze tips& tricks kan je er wel voor zorgen dat jouw zonnebril langer meegaat:

 

 • Bewaar je zonnebril in een beschermende suncover van bijvoorbeeld Any Di of een etui van Ray-Ban als je hem niet draagt. Zo voorkom je krassen en blijft de zonnebril stofvrij.
 • Spoel het brillendoekje geregeld uit in warm water met zeep. Schone glazen krijg je met een schoon doekje.
 • Bij het op- en afzetten van de zonnebril, pak hem vast bij de neusbrug en til hem naar voren of omhoog. 
 • Pak de zonnebril niet bij de brillenpootjes vast, hierdoor kunnen de schroefjes losraken.

Bekijk jouw zonnebril

Voor een uitgebreid overzicht aan zonnebrillen bekijk je de categorie alle zonnebrillen. Hier vind je een ruime collectie van zo'n 5000 zonnebrillen die je met elkaar kunt vergelijken. Vergelijk jouw musthave zonnebril op basis van merk en specificaties en ontdek welke zonnebril bij jouw look past! Benieuwd naar onze nieuwe collectie? Bekijk de nieuwe collectie hier!