Montuur materiaal

Net als de stof van een kledingstuk heeft elk materiaal van een zonnebril specifieke eigenschappen die bij jouw stijl of smaak past. Het materiaal van het montuur bepaalt voor een groot deel de look die je wilt uitstralen. Zo hebben sportieve zonnebrillen vaak een kunststof montuur en kenmerken klassieke zonnebrillen zich door een metalen montuur. Dit is natuurlijk geen gouden regel, maar het materiaal speelt wel een belangrijke rol! We leggen je graag verder uit welke materialen er zijn en wat de belangrijkste voordelen van elk type materiaal is.


Zonnebrillen van metaal

Als het op monturen aankomt, wordt er vaak gekozen voor metaal. Dat is niet heel erg verrassend, want een slank montuur van metaal staat erg stijlvol en elegant tegelijkertijd. Denk bijvoorbeeld aan de iconische Aviator zonnebril van Ray-Ban. Doorgaans zijn metalen monturen dun, sterk en licht van gewicht.

Titanium montuur

Titanium monturen zijn vandaag de dag erg populair in de brillenwereld. Naast dat ze heel stijlvol zijn, brengt een titanium montuur ook veel voordelen met zich mee. Het is super sterk, extreem licht van gewicht, hypoallergeen en corrosiebestendig (antiroest). Een hypoallergeen titanium montuur is ideaal wanneer je last hebt van een gevoelige huid. Het materiaal voorkomt namelijk huidirritaties. Ook is titanium flexibel en eenvoudig te combineren met andere materialen (zoals kunststof) waardoor ze voor de meest bijzondere ontwerpen zorgen.

Aluminium montuur

Een aluminium montuur brengt veel voordelen met zich mee. Naast dat de zonnebril een robuuste en krachtige uitstraling heeft, is aluminium kras-, breuk- en roestbestendig. Doordat metaal eenvoudig meebuigt, zijn ze makkelijk te verstellen en licht van gewicht. Dit zorgt voor een extra hoog draagcomfort.

zonnebril montuurzonnebril montuur

Zonnebrillen van kunststof

Kunststof monturen staan bekend om hun duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid. Zonnebrillen gemaakt van kunststof hebben als voordeel dat ze licht van gewicht zijn, een hoog draagcomfort hebben en tegen een stootje kunnen. Kunststof is ook steeds meer geliefd onder ontwerpers, omdat het materiaal makkelijk te bewerken is. Hierdoor biedt het oneindige opties voor verschillende kleuren en vormen zoals ronde, vierkante, vlinder en ovale kunststof zonnebrillen.

Acetaat montuur

Zonnebrillen met een acetaat montuur zijn in werkelijkheid vaak vervaardigd uit celluloseacetaat. Ook wel bekend als viscose, kunstzijde of rayon. Deze materialen zijn makkelijk te bewerken, zeer duurzaam en licht van gewicht. Met behulp van acetaatplaatjes die in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, worden ze door middel van een verwarmingstechniek samengevoegd. Door verschillende plaatjes te combineren, zijn ontwerpers in staat diverse en nog nooit geziene kleurnuances te creëren. Dit maakt elke zonnebril een unieke creatie.

Optyl montuur

Het merk Carrera was in 1964 de eerste die het "Optyl"-materiaal introduceerde. Dit materiaal is uitgegroeid tot een waar succes. Optyl staat bekend als een zeer sterk hypoallergeen epoxyhars dat duurzaam, flexibel en licht van gewicht is. Het materiaal vormt zich ‘door warmte’ automatisch naar het gezicht van de drager, waardoor het montuur makkelijk te verstellen is. Let wel op dat je de zonnebril niet achter een autoruit in de zon laat liggen. Door de verwarmende factor kan de zonnebril zijn pasvorm verliezen.

Polyamide montuur

Polyamide is een vernieuwde ‘kunststof’ waarbij de ruwere structuur een onafgewerkte randen voor een robuuste uitstraling zorgt. Polyamide is bestand tegen scheurtjes en broosheid en heeft een extreem hoog draagcomfort door het lichte materiaal. Hierdoor zie jij er niet alleen stoer uit, maar gaat de zonnebril ook jarenlang mee.


Zonnebrillen van hout

Een houten montuur staat gelijk aan een hippe en opvallende look. Houten zonnebrillen zijn in Amerika al jaren razend populair en deze trend zet zich inmiddels ook in Europa door. Houten zonnebrillen zijn er in allerlei vormen en maten. Bij vele topmerken wordt het hout met de hand geselecteerd, gesneden en geschuurd. Hierna worden deze zonnebrillen vaak met de hand in elkaar gezet. Naast het grote draagplezier heb je met een houten zonnebril dus ook nog eens een goed verhaal om te vertellen!

Natuurhoorn montuur

Een montuur van natuurhoorn is perfect voor een esthetische uitstraling en is verfijnder dan acetaat. Natuurhoorn neemt steeds meer toe in populariteit, doordat het materiaal naast zijn glanzende uitstraling zeer duurzaam, licht van gewicht en hypoallergeen is. Het montuur wordt gemaakt van de hoorn van de waterbuffel die op een natuurlijke manier is verkregen. Momenteel zijn er steeds meer zonnebrillen met natuurhoorn-effect vervaardigd van kunststof, maar voor de echte liefhebber is er de zonnebril van natuurhoorn.

Acetaat montuur zonnebrilAcetaat montuur zonnebril

Zonnebrillen vergelijken

Een uitgebreid overzicht van alle zonnebrillen en montuur materialen vind je in de categorie alle zonnebrillen. Hier vind je een ruime collectie van zo'n 7000+ zonnebrillen die je met elkaar kunt vergelijken. Ben je op zoek naar een specifiek soort materiaal? Gebruik dan de filteropties aan de linkerkant van de pagina en vergelijk jouw zonnebril!

Wil je meer weten over de verschillende lenskleuren? Lees het in onze koopgids lenskleuren. Of wanneer jij extra informatie zoekt over hoe jij jouw zonnebril extra mooi houdt. Bekijk hier de adviespagina over het onderhoud van jouw zonnebril.