HOE VIND JE DE PERFECTE MAAT ZONNEBRIL

Zonnebrillen zijn verkrijgbaar in talloze vormen, kleuren en stijlen. Hierdoor kan het behoorlijk ingewikkeld zijn om een zonnebril te vinden die bij jou past. Om deze keuze makkelijker te maken, zijn er een aantal factoren die jou kunnen helpen! De belangrijkste factoren zijn: de afmetingen, de vorm van jouw gezicht en welke montuur daar nu het beste bij past. 

Maatcode van een zonnebril

Wanneer je al in het bezit bent van een zonnebril, kan je eenvoudig de maat terugvinden op een van de poten. Iedere zonnebril heeft zijn eigen unieke code die bestaat uit een reeks cijfers. Neem als voorbeeld de Ray-Ban Justin zonnebril: RB4165-622/T3-54-16-145. Het eerste deel van de code (RB4165) staat voor het model en het tweede deel (622/T3) staat voor de kleur. Hierna volgen de lensbreedte en de breedte van de neusbrug, die in het bovenstaand geval 54 mm en 16 mm zijn. In sommige gevallen staat ook de lengte van de poot in de code aangegeven. Dit is het laatste getal, in dit geval 145 mm. 3P staat voor het lichtfilter en dat de lens gepolariseerd is. Mocht de code niet meer leesbaar zijn, geen paniek, want je kan de afmetingen van de zonnebril makkelijk opmeten met een meetlint!

afmeting zonnebrilafmeting zonnebril

Wanneer je nog geen zonnebril hebt en er toch graag eentje wilt hebben, kan je op twee manieren bepalen welke maat zonnebril je nodig hebt: 

  • Creditcard; een creditcard heeft bijna dezelfde breedte als een standaardformaat lens. Om te achterhalen welke formaat zonnebril je nodig hebt, houd dan de creditcard verticaal onder je oog en kijk in de spiegel. Als de creditcard bij het einde van je oog stopt, moet je gaan voor een standaardformaat zonnebril M (medium). Is de creditcard groter dan jouw oog, dan heb je een S (small). Gaat de creditcard het oog niet voorbij, ga dan voor maat L (Large).

  • Stamregel; heb je geen creditcard bij de hand, dan kan je de maat die jij nodig hebt door de volgende berekening achterhalen. Als voorbeeld nemen we de Justin die hierboven staat beschreven. Hierbij is te zien dat de lensbreedte per glas 54 mm is. Aangezien een zonnebril bestaat uit twee glazen en de breedte van de neusbrug, moet je deze bij elkaar optellen. Bij dit voorbeeld is de breedte van de bril dus (lensbreedte 54 mm x 2 = 108 + neusbrug 16 mm = 124 mm) 124 mm, oftewel 12,4 cm. Meet vervolgens jouw hoofd op ter hoogte van je slaap en meet van slaap tot slaap. De lengte van slaap naar slaap moet ongeveer overeenkomen met de maat van de bril oftewel 12,4 cm. Houd er wel rekening mee dat sommige brillen breder zijn door een dik montuur of doordat een montuur nog wat verder uitloopt. 

Koop altijd een zonnebril op maat. Wanneer de zonnebril te groot of te klein is, brengt dit veel nadelen met zich mee. Als hij te groot is zakt de zonnebril van je hoofd af als je beweegt; komt hij boven je wenkbrauwen uit of is hij te breed voor jouw hoofd. Bij een te kleine zonnebril: knelt deze af op je neus; moet je de pootjes verder uit elkaar trekken; knellen de pootjes bij je oren en kan uv-straling je ogen bereiken via de boven-, onder- of zijkant.

Lensbreedte en lenshoogte

Een lens van een zonnebril bestaat uit de lensbreedte en -hoogte. De lensbreedte staat voor het breedst gemeten punt op de horizontale as. De lenshoogte staat voor het hoogste punt van de zonnebril. De maat van een zonnebril gaat altijd uit van de lensbreedte.

lensbreedte zonnebrillensbreedte zonnebril
lensbreedte zonnebril

Neusbrug

De neusbrug is de afstand tussen twee zonnebrilglazen in. Heb je een smalle neus of staan je ogen dicht bij elkaar? Dan is een zonnebril met een neusbrug van 14 tot 19 millimeter een passende keus. Bij een bredere neus kan je beter kiezen voor een neusbrug van 19 tot 22 millimeter.

neusbrug zonnebrilneusbrug zonnebril
breedte neusbrug zonnebril

Brilpoten

De lengte van de poten, ook wel veren genoemd, meet officieel gezien vanaf het scharnier aan de voorkant van de bril tot het einde achter je oor, inclusief de bocht. De meest voorkomende maten van brillenpootjes zijn 140, 145 en 150 millimeter.

brillenpoot lengte zonnebrilbrillenpoot lengte zonnebril
pootlengte zonnebril

Modellen en gezichtsvormen

Net als bij kleding geldt voor brillen hetzelfde; niet alle gezichtsvormen zijn hetzelfde en niet elke gezichtsvorm past bij elk model zonnebril. Alleen… hoe kies je die stijlvolle zonnebril waarmee jij de show steelt? Wees bewust van jouw gezichtsvorm en de kenmerken die in jouw gezicht naar voren komen. Een passende zonnebril is namelijk de allesbepalende factor van jouw killer look! Let ook goed op de wenkbrauwen, want wist je dat je wenkbrauwen boven je zonnebril uit moeten komen? Je wenkbrauwen bepalen namelijk voor 80% je gezichtsuitdrukking!

Rond gezicht  

gezichtsvorm rond zonnebrilgezichtsvorm rond zonnebril
gezichtsvorm rond zonnebril

Een rond gezicht kan veel verschillende soorten monturen en modellen dragen, behalve ronde brillen. Om de contouren van jouw gezicht te versterken zijn zonnebrillen met grote glazen of een recht, ovaal of hoekig montuur de perfecte keuze. Ze zorgen voor evenwicht in het gezicht. Voor een iconische look staat vooral bij ronde vormen een cat-eye montuur echt fantastisch!

Vierkant gezicht

gezichtsvorm vierkant zonnebrilgezichtsvorm vierkant zonnebril
gezichtsvorm vierkant zonnebril

Bij een vierkant gezicht staan zonnebrillen met rondingen en zachte lijnen het beste. Ze bieden tegenwicht aan de hoekige vormen van het gezicht. Ronde modellen geven jouw gezicht een zachtere uitstraling en ze accentueren de jukbeenderen. Hoekige of vierkante monturen staan minder goed, deze benadrukken de rechte lijnen in het gezicht.

Rechthoekig gezicht

gezichtsvorm rechthoekig zonnebrilgezichtsvorm rechthoekig zonnebril
gezichtsvorm rechthoekig zonnebril

Bij rechthoekige gezichten zijn het voorhoofd, de wangen en jukbeenderen bijna even breed. Om de contouren van het gezicht te verzachten staan vierkante of hoekige monturen erg mooi. Kleine monturen staan minder mooi, deze verlengen het gezicht. Echter, een oversized bril staat wel glamoureus bij jouw gezichtsvorm!

 

Ovaal gezicht

gezichtsvorm ovaal zonnebrilgezichtsvorm ovaal zonnebril
gezichtsvorm ovaal zonnebril

Bij een ovaal gezicht is het voorhoofd en de kin meestal iets smaller dan de wangen. Hierdoor is het gezicht in harmonie en kom je al snel weg met veel verschillende modellen zonnebrillen! Rechthoekige glazen creëren karakteristieke contouren, maar ook met een stoer of gedurfd model steel je ongetwijfeld de show!

Diamantvormig gezicht

gezichtsvorm diamant zonnebrilgezichtsvorm diamant zonnebril
gezichtsvorm diamant zonnebril

Diamantvormige gezichten hebben vaak brede jukbeenderen in combinatie met een smal voorhoofd en kin. Hierbij staat een zonnebril met ovalen glazen of afgeronde hoeken het mooist. Ook glazen die iets hoger zijn dan breed werken erg goed. Dit zie je vaak terug in zonnebrillen met een vierkante of zeshoekige glazen.

Hartvormig gezicht

gezichtsvorm hartvormig zonnebrilgezichtsvorm hartvormig zonnebril
gezichtsvorm hart zonnebril

Bij een hartvormig gezicht is het voorhoofd breder en loopt het gezicht af naar een smalle kin. Om het gezicht in evenwicht te brengen met een stijlvolle zonnebril zijn ronde monturen of pilotenbrillen erg effectief. Ze laten de kin zachter lijken zonder het voorhoofd te benadrukken.

Zonnebrillen vergelijken

 

Een uitgebreid overzicht van alle zonnebrillen vind je in de categorie alle zonnebrillen. Hier vind je een ruime collectie van zo'n 5000 zonnebrillen die je met elkaar kunt vergelijken. Vergelijk jouw musthave zonnebril op basis van merk, model, prijs en specificaties en ontdek welke zonnebril het beste bij je past! Benieuwd naar onze nieuwe collectie? Bekijk de nieuwe collectie hier!

Wil je weten hoe je het beste jouw zonnebril kan onderhouden? Bekijk hier de adviespagina over zonnebril onderhoud.