• Merken
  • Nieuw
  • Winter Sale -20%

MATEN

De geschikte maat zonnebril vinden
Bij het vinden van de perfecte zonnebril is het belangrijk om de geschikte maat zonnebril uit te kiezen. De maat van een zonnebril hangt van verschillende factoren af: de breedte van de glazen, de breedte van de neusbrug, de lengte van de pootjes en de grootte van het montuur zelf.

Glazen
De glazen van een zonnebril worden gekenmerkt door een lensbreedte en lenshoogte. Met de breedte van de glazen wordt in de meeste gevallen de maat van de zonnebril aangeduid. De verschillende maten waarin een zonnebril te verkrijgen is, verschilt daarbij per merk zonnebril. Zo vind je bij Ray-Ban bijvoorbeeld verschillende maten per model, terwijl Michael Kors vaak een universele maat per model maakt.

De maat van de zonnebrilglazen wordt in bijna alle gevallen aangegeven per glas in millimeters. Kom je een zonnebril tegen in de maat 51? Dan betekent dit dat elke lens of elk glas een breedte heeft van 51 millimeter.

Neusbrug
De neusbrug is de afstand tussen twee zonnebrilglazen in. Wanneer je een zonnebril uitkiest is het, naast de lensbreedte, ook verstandig om te kijken of een zonnebril een smalle of juist brede neusbrug heeft. Heb je bijvoorbeeld een smalle neus of staan je ogen dicht bij elkaar? Dan is een zonnebril met een neusbrug van 14 tot 19 millimeter een goede keus. Heb je een bredere neus? Dan kun je beter kiezen voor een bredere neusbrug van 19 tot 22 millimeter, zodat de zonnebril niet knelt wanneer je deze draagt. Als je kiest voor een zonnebril met een verstelbare neusbrug, dan kun je de zonnebril natuurlijk gemakkelijk aanpassen naar jouw eigen draagcomfort.

Pootjes
De pootjes van een zonnebril, ook wel veren genoemd, kunnen ook verschillende afmetingen hebben. De meest voorkomende maten van zonnebrilpootjes zijn 140, 145 en 150 millimeter.


Waar vind ik de maat van een zonnebril?
De afmetingen van een zonnebril vind je terug op verschillende plekken. De afmetingen worden altijd weergegeven op de productpagina van een zonnebril of je vindt deze terug in de productcode van de zonnebril. Iedere zonnebril heeft zijn eigen unieke code die bestaat uit een reeks cijfers. Als voorbeeld nemen we de code van de populaire Ray-Ban Round Metal zonnebril: RB3447-001-50 21-140.

Het eerste deel van de code, RB3447, staat voor het model van de zonnebril. Het tweede deel, 001, geeft de uitvoering en de kleur van het model aan. Hierna volgen de lensbreedte en de breedte van de neusbrug, die in bovenstaand geval 50 mm en 21 mm aangeven. In sommige gevallen wordt ook de lengte van de veer in de code weergegeven. Dit is het laatste getal, in dit geval 140 mm.

Kenmerken van een te grote zonnebril:

  • Bij het bewegen van je hoofd, zakt de zonnebril gelijk af
  • De zonnebril komt boven je wenkbrauwen uit
  • De zonnebril is te breed voor je hoofd

Kenmerken van een te kleine zonnebril:

  • De zonnebril knelt op je neus
  • De pootjes van de zonnebril moet ik verder uitrekken dan nodig
  • De pootjes van de zonnebril kunnen knellen bij je oren
  • UV-licht kan je ogen bereiken via de boven-, onder- of zijkant