LENSKLEUREN EN BESCHERMING

Honderden jaren geleden gebruikte men al gekleurde glazen in hun brillen. Zo gebruikte keizer Nero een smaragd om naar gladiatorengevechten te kijken. Gekleurde lenzen maken je look af, maar ze hebben ook een werkende functie. Zo verminderen ze schitteringen en verbeteren ze zowel het contrast als de dieptewaarneming. De verschillende lenskleuren filteren het licht op verschillende manieren. Kies daarom de kleur van je lenzen uit op basis van je leefstijl, het weer en activiteiten die je uitvoert. Hieronder leggen wij uit wat het effect is van de verschillende lenskleuren:

Modieuze gekleurde glazen

functie blauwe zonnebril glazenfunctie blauwe zonnebril glazen

Blauwe glazen

Blauwe glazen verlagen het contrast en filteren scherp licht. Daarnaast verminderen de lenzen de schittering in wazig zonlicht en verbeteren ze de kleurperceptie. Als je dus niet tegen fel licht kunt, dan is een zonnebril met blauwe glazen een perfecte keuze. Activiteiten die geschikt zijn met blauwe glazen: watersporten, golf en skiën. Met bewolking en regenachtig weer is een zonnebril met blauwe lenzen aan te raden!   

functie gele zonnebril glazenfunctie gele zonnebril glazen

Gele/oranje glazen

Gele en oranje lenzen verbeteren het contrast en de dieptewaarneming. Deze kleur helpt ook bij het filteren van fel blauw licht van digitale apparaten, zoals smartphones en navigatiesystemen. Gele glazen zijn geschikt om de hele dag en avond te dragen. Activiteiten die geschikt zijn met gele glazen: skiën, mountainbiken en rijden. Gele lenzen zorgen tijdens mist en nevel voor een beter zicht en zijn geschikt voor ieder weertype.  

functie roze en rode zonnebril glazenfunctie roze en rode zonnebril glazen

Roze/rood glazen

Roze en rode lenzen zorgen voor minder vermoeide ogen. De kleur vermindert lichtschittering.  Zonnebrillen met rode en roze lenzen zijn aan te raden voor een bewolkte dag, omdat deze de zichtbaarheid en het contrast verbeteren. Geschikte activiteiten zijn: rijden, fietsen en ontspanning tijdens bijvoorbeeld een festival.    

Functionele gekleurde glazen

functie groene zonnebril glazenfunctie groene zonnebril glazen

Groene glazen

Groene glazen verbeteren het contrast en de details, ook wanneer er weinig licht is. Deze kleur is geschikt als je verziend bent. Ook zorgen groene lenzen voor minder vermoeide ogen. Met deze lenzen worden schitteringen minder en zijn schaduwen minder donker. Activiteiten die geschikt zijn met groene lenzen zijn: lenzen, tennis en buitenactiviteiten. Deze lenskleur is geschikt voor elk weertype.

functie grijze zonnebril glazenfunctie grijze zonnebril glazen

Grijze glazen

Grijs is de donkerste optie qua kleur. Deze kleur vermindert de felheid van het zonlicht en zorgt voor een natuurlijke waarneming. Een zonnebril met grijze glazen is aan te raden wanneer je overdag auto rijdt, fietst of golft. Ook wanneer je aan het zonnebaden bent is een zonnebril van belang, de grijze lenzen laten de minste hoeveelheid zichtbaar licht door. Een grijze lenskleur is geschikt voor elk weertype.

functie bruine zonnebril glazenfunctie bruine zonnebril glazen

Bruine glazen

Bruine lenzen versterken het contrast en dieptewaarneming. Als je bijziend bent, dan is de kleur bruin de juiste kleur voor jou. Bruine glazen blokkeren blauw licht. Hierdoor vergroten de lenzen het verschil tussen een voorwerp en een groene achtergrond. Wil je een zonnebril voor dagelijks gebruik? Dan is een zonnebril met bruine lenzen aan te raden. De kleur is geschikt voor autorijden, vissen en golfen. De lenskleur is geschikt voor elk weertype.

UV-bescherming en lichttransmissie

Elke lenskleur heeft dus zijn eigen kwaliteit, maar de kleur van de glazen zegt overigens niets over de UV-bescherming. Het is dus niet zo dat donkerdere glazen beter zijn dan lichte. Een goede zonnebril herken je aan (een sticker met) de aanduiding ‘CE-100% UV’ of ‘CE-UV400’ op een van de lenzen.

Wat is een CE-markering?

De CE-certificering duidt aan of de UV-filters voldoen aan de Europese normen. Het geeft de lichtdoorlatendheid van de lenzen aan. Zo kun je zien hoeveel licht de glazen doorlaten en in hoeverre de zonnebril jouw ogen beschermt tegen reflecties van zonlicht. Zonnebrillen zijn in deze vijf beschermingscategorieën ingedeeld:

lichtdoorlatendheid zonnebrillenlichtdoorlatendheid zonnebrillen
lichtdoorlatendheid zonnebrillen
  • Categorie 0 heeft een lichtdoorlatendheid van 80 tot 100%. De lenzen zijn vaak transparant of hebben een lichte kleurtint. Categorie 0 bieden weinig bescherming tegen de zon en zijn vaak ontworpen om je ogen te beschermen tegen wind, vuil en stof.
  • Categorie 1 heeft een lichtdoorlatendheid van 43 tot 80%. Deze lenzen met categorie 1 zijn meestal geel of oranje van kleur en zijn geschikt voor bewolkte dagen, dagen met zwakke zonnestraling of als bescherming tegen wind of stof.
  • Categorie 2 heeft een lichtdoorlatendheid van 18 tot 43%. Lenzen met categorie 2 zijn iets lichter dan normaal waardoor ze perfect zijn voor dagen met middelmatig zonlicht.
  • Categorie 3 heeft een lichtdoorlatendheid van 8 tot 18%. De zonnebrillen met een categorie 3 lichtfilter zijn geschikt voor helder en zonnig dagen met fel zonlicht. Categorie 3 is het meest gebruikelijke lichtfilter onder de zonnebrillen. Zo zijn ze perfect voor in de stad, op het strand of tijdens het autorijden.
  • Categorie 4 heeft een lichtdoorlatendheid van 3-8%. Zonnebrillen met dit type lichtfilter zijn alleen geschikt voor omgevingen zoals hooggebergtes, woestijnen en gletsjers. Zonnebrillen met categorie 4 zijn verboden in het verkeer. Deze zijn gemarkeerd met het symbool van een doorgestreepte auto.

Zonnebrillen bekijken

Op zoek naar een zonnebril met een CE-markering 2 of 3? Bekijk ons uitgebreide overzicht van alle zonnebrillen in de categorie alle zonnebrillen. Hier vind je een ruime collectie van zo'n 5000 zonnebrillen die je met elkaar kunt vergelijken. Benieuwd naar onze nieuwe collectie? Bekijk de nieuwe collectie hier! Of wil je weten hoe je de maat van jouw zonnebril bepaalt? Lees hier onze adviespagina over maten en vormen.