• Merken
  • Nieuw
  • Winter Sale -20%

LENSKLEUREN

Functies van kleuren lenzen
Honderden jaren geleden gebruikte men al gekleurde glazen in hun brillen. Zo gebruikte keizer Nero een smaragd om naar gladiatorengevechten te kijken. Gekleurde lenzen maken je look af, maar ze hebben ook een werkende functie. Zo verminderen ze schitteringen en verbeteren ze zowel het contrast als de dieptewaarneming. De verschillende lenskleuren filteren het licht op verschillende manieren. Kies daarom de kleur van je lenzen uit op basis van je leefstijl, het weer en activiteiten die je uitvoert. Hieronder leggen wij uit wat het effect is van de verschillende lenskleuren:

Grijs is de donkerste optie qua kleur. Deze kleur vermindert de felheid van het zonlicht en zorgt voor een natuurlijke waarneming. Een zonnebril met grijze glazen is aan te raden wanneer je overdag auto rijdt, fietst of golft. Ook wanneer je aan het zonnebaden bent is een zonnebril van belang, de grijze lenzen laten de minste hoeveelheid zichtbaar licht door. Een grijze lenskleur is geschikt voor elk weertype.

Groene glazen verbeteren het contrast en de details, ook wanneer er weinig licht is. Deze kleur is geschikt als je verziend bent. Ook zorgen groene lenzen voor minder vermoeide ogen. Met deze lenzen worden schitteringen minder en zijn schaduwen minder donker. Activiteiten die geschikt zijn met groene lenzen zijn: lenzen, tennis en buitenactiviteiten. Deze lenskleur is geschikt voor elk weertype.

Bruine lenzen versterken het contrast en dieptewaarneming. Als je bijziend bent, dan is de kleur bruin de juiste kleur voor jou. Bruine glazen blokkeren blauw licht. Hierdoor vergroten de lenzen het verschil tussen een voorwerp en een groene achtergrond. Wil je een zonnebril voor dagelijks gebruik? Dan is een zonnebril met bruine lenzen aan te raden. De kleur is geschikt voor autorijden, vissen en golven. De lenskleur is geschikt voor elk weertype.

Blauwe lenzen verlagen het contrast en filteren scherp licht. De blauwe lenzen verminderen de schittering in wazig zonlicht en verbeteren de kleurperceptie. Als je dus niet tegen fel licht kunt, dan is een zonnebril met blauwe glazen een perfecte keuze. Activiteiten die geschikt zijn met blauwe glazen: watersporten, golf en skiën. Met bewolking en regenachtig weer is een zonnebril met blauwe lenzen aan te raden!   

Gele lenzen verbeteren het contrast en de dieptewaarneming. Deze kleur helpt ook bij het filteren van fel blauw licht van digitale apparaten, zoals smartphones en navigatiesystemen. Gele glazen zijn geschikt om de hele dag en avond te dragen. Activiteiten die geschikt zijn met gele glazen: skiën, mountainbiken en rijden. Gele lenzen zorgen tijdens mist en nevel voor een beter zicht en zijn geschikt voor ieder weertype.   

Oranje glazen verhogen het kleurcontrast en zorgen voor minder vermoeide ogen. De kleur helpt ook bij het filteren van blauw licht van digitale apparaten, zoals smartphones en navigatiesystemen. Activiteiten die geschikt zijn met oranje glazen: fietsen, rijden en skiën.   

Rode/roze lenzen zorgen voor minder vermoeide ogen. De kleur vermindert lichtschittering.  Zonnebrillen met rode en roze lenzen zijn aan te raden voor een bewolkte dag, omdat deze de zichtbaarheid en het contrast verbeteren. Geschikte activiteiten zijn: rijden, fietsen en ontspanning tijdens bijvoorbeeld een festival.    

 

Wat houden de beschermingscategorieën van de zonnebrillen in?
Zonnebrillen worden in vijf beschermingscategorieën ingedeeld. Deze categorieën geven aan hoeveel licht er doorgelaten wordt. De vijf categorieën zijn:

  • Categorie 0 laat 80 tot 100% van het zonlicht door en wordt veel gebruikt bij een bewolkte dag. Deze categorie biedt geen bescherming en is niet geschikt voor op en aan het water.
  • Categorie 1 laat 43 tot 80% van het zonlicht door en wordt veel gebruikt bij zwak zonlicht.
  • Categorie 2 laat 18 tot 43% van het zonlicht door en wordt gebruikt bij middelmatig zonlicht.
  • Categorie 3 laat 8 tot 18% van het zonlicht door en is geschikt voor helder en zonnig weer met fel zonlicht. Categorie 3 kan je het beste op het strand of op vakantie gebruiken.
  • Categorie 4 laat 3-8% van het zonlicht door en is alleen geschikt voor omgevingen zoals in de bergen.

Zonnebrillen die in categorie 0 en 1 vallen, hebben vooral licht getinte lenzen. Een voorbeeld van zo een zonnebril is de Oakley OO9208-13-38. Deze zonnebril valt in categorie 1.

De zonnebrillen die in categorie 2 en 3 vallen, hebben normale lenzen. De Persol PO3092S 9005/51 en Michael Kors MK5004 10034V zijn voorbeelden die in categorie 2 vallen. In categorie 3 vallen onder andere de Ray-Ban Original Wayfarer Classic, Michael Kors Napa MK2058 329313 en Burberry BE3080 12346G.

Categorie 4 is aan te raden voor wintersport en watersport. Wij verkopen op dit moment geen zonnebrillen in categorie 4. Autorijden met deze categorie is niet te adviseren!