Gepolariseerde zonnebrillen

Gepolariseerde glazen bieden bescherming tegen hinderlijke schitteringen die ontstaan als zonlicht weerkaatst. Denk maar aan het weerkaatsende zonlicht dat op het glas, asfalt, water of sneeuw schijnt. Een zonnebril met gepolariseerde glazen neemt deze schitteringen weg, zorgt ervoor dat je kleuren natuurgetrouw ziet en scherpte en diepte beter ziet.


Hoe werkt gepolariseerd glas?

Je herkent het vast wel: de zon schijnt op een nat wegdek en het licht dat in je ogen schijnt zorgt voor een verblindend effect. Deze schittering is de weerkaatsing van (zon)licht op een oppervlak. De oppervlakte absorbeert een deel van het licht, maar kaatst ook een deel van het licht weer terug. Deze weerkaatsing zorgt voor horizontale en verticale schitteringen die oppervlakte, voorwerpen en diepte moeilijk zichtbaar maken. Om de schitteringen weg te nemen, zijn gepolariseerde zonnebrillen voorzien van een speciaal filter die vooral horizontale weerkaatsing absorbeert, contrasten en kleuren verbetert en schitteringen wegneemt. Daarnaast laten de donkere glazen van een polariserende zonnebril minder licht door, zodat je beter bestand bent tegen uv-straling.

gepolariseerd zonnebril lenzengepolariseerd zonnebril lenzen

Wanneer heb je een polariserende zonnebril nodig? 

Voor mensen die vaak op de weg zijn, watersport beoefenen of op wintersport gaan, is een zonnebril met gepolariseerde glazen zeker handig. Doordat zonnebrillen met gepolariseerde glazen een speciale coating hebben die schitteringen absorbeert, maakt het de activiteit veel makkelijker zonder dat de zon jouw ogen vermoeit.

  • Verkeer: Wanneer je veel op de weg bent, is het hebben van een polariserende zonnebril zeker een must. Doordat de bril jouw ogen beschermt tegen schitteringen van het zonlicht op bijvoorbeeld een nat wegdek, is het veiliger en comfortabeler voor jouw ogen. Je hoeft nu namelijk niet meer te knijpen met je ogen wanneer zonlicht weerkaatst.
  • Watersport: Tijdens het beoefenen van een watersport, bijvoorbeeld vissen kan een polariserende zonnebril het verschil maken. Polariserende glazen houden schitteringen tegen en maken kleuren en contrasten beter zichtbaar. Het maakt het zelfs mogelijk om door het water heen te kijken. Daarnaast biedt een bril ook bescherming tegen waterspetters in de ogen en rondvliegende haken.
  • Wintersport: Wanneer je sneeuwgebieden intrekt, is een zonnebril zeker een aanrader. Ze beschermen jouw ogen tegen uv-stralingen. Voor dit soort gebieden is een polariserende zonnebril met donkere glazen zeker een aanrader! De donkere lenzen laten minder licht door waardoor ze betere bescherming bieden tegen uv-stralingen. Polariserende glazen filteren schitteringen en maken kleuren en contrasten beter zichtbaar. Daarnaast geeft een polariserende zonnebril rust aan de ogen. Lees meer over de verschillende lenskleuren en beschermfilters voor de juiste lichtdoorlatendheid.

Hoe herken je een gepolariseerde zonnebril?

Bij aankoop:

Bij aankoop van een nieuwe zonnebril geeft de leverancier aan of de zonnebril polariserende glazen heeft. Meestal zit er een sticker met een "P" op het glas die aanduidt dat de glazen een polariserende werking hebben. Vaak staat ook op de productpagina van een specifieke zonnebril in de productspecificaties aangegeven of de zonnebril gepolariseerde glazen heeft. Ook kun je het zien op de afbeelding. Bij bijvoorbeeld Ray-Ban staat er in het glas een P gegraveerd naast het Ray-Ban logo. 

Jouw zonnebril thuis:

Heb jij een zonnebril thuis liggen, maar weet je niet zeker of de glazen gepolariseerd zijn? Geen zorgen, je kunt er op de volgende manieren achter komen of dit zo is:

  • Lcd-schermen: De makkelijkste manier om te achterhalen of jouw zonnebril polariserende glazen heeft, is om met de zonnebril naar jouw tablet of smartphone te kijken en het scherm te draaien. Bij het draaien van het scherm doven de twee polarisatie richtingen elkaar uit en is het beeld te donker om te lezen of zwart. Dit gebeurt alleen bij polariserende brillen.
  • Spiegelend oppervlak: Een andere manier is om met de zonnebril op te naar een spiegelend oppervlakte te kijken, zoals water. Als je de schitteringen en reflecties bijna niet meer ziet en het contrast versterkt, heb je te maken met een polariserende zonnebril.

Zonnebrillen vergelijken

Zonnebrillen zijn er in veel verschillende vormen, kleuren en formaten. Wanneer je niet zeker bent welke maat zonnebril jij nodig hebt. Lees dan hier de adviespagina over maten en vormen. Of gelijk op zoek naar die polariserende zonnebril? Bekijk alle gepolariseerde zonnebrillen hier. Ons assortiment bestaat uit meer dan 5000 verschillende zonnebrillen. Deze zijn te bekijken op de categoriepagina alle zonnebrillen! Of verlang je naar de nieuwe collectie? Deze zijn terug te vinden op de categoriepagina nieuw.